A NFH oldalát böngészve ráakadtam arra, hogy az online kereskedelem új szabályozása szerint (jún.13.-tól) még szigorúbban veszik a tájékoztatási kötelezettséget.

 

 

 

 

Ezt írja az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a weboldalán:

“Az elállási jog gyakorlása az eddigi 8 munkanap helyett 14 napra módosul, így a kívánt termék átvételétől, avagy szolgáltatás esetén a szerződés aláírásától bővül az elállásra adott határidő.
Amennyiben erről a jogáról a fogyasztó nem kap tájékoztatást, az elállási idő 12 hónapra nő(!), így a Kormányrendelet komolyan szankcionálja a tájékoztatási kötelezettség elmulasztását.
Az elállási nyilatkozat elküldése a határidő utolsó napján is megfelelőnek minősül. A fogyasztónak(!) kötelessége bizonyítani, hogy a jogát szabályszerűen gyakorolta.”

Erre minden esetben oda kell figyelnie a webáruház tulajdonosoknak!

A másik fontos változás
” a vállalkozásnak az elállásról szerzett tudomásszerzéstől számított 14 napon belül vissza kell fizetnie a pénzt, azonban addig visszatarthatja azt, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem küldi, visszaküldését nem igazolta.”

Egy tavalyi felmérés alapján (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége) a legtöbb hiányosság még mindig az elállási jogról szóló tájékoztatás körében figyelhető meg, hét vállalkozásból hatra volt jellemző, hogy az elállási jogról a fogyasztók nem kapnak teljes körű információkat.
Emiatt fokozottan fogja valószínűleg a hatóság ellenőrizni az elállással kapcsolatos változások betartását.

 

Az új szabályozás a  45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet lesz, melyet teljes egészében itt tudtok elolvasni: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=167547.260043